perjantai 5. huhtikuuta 2013

Siivouspäivän turinoita

Tänäaamuna päätin, etten avaa nettiä ollenkaan, mutta kappas...täälllä sitä taas pakoillaan sujuvasti kotitöitä! Miten tämä kämppäpahanen voikin räjähtää heti sillä samalla sekunnilla, kun mamma käväsee töissä? Itse pääsen senverran myöhään illalla vasta kotiin, etten jaksa enää eväänikään heilauttaa työpäivän jälkeen.

No, eipähän ole vapaapäivinä ainakaan tekemisen puutetta ;) 
Tiski- ja pyykkivuoret vyöryvät vastaan, ja muutkin tavarat tuntuvat seikkailevan hujanhajan vailla päänmäärää. 

En kuitenkaan ole niin uhkarohkea, että kuvaisin kotia näinä "huonoina hetkinä", vaikka blogeissa onkin pyörinyt haaste stailaamattomista kodeista! Itse en voi sietää kaaosta, ja pääni tuntuu hajoavan heti, jos tavarat eivät ole omilla paikoillaan. Ja vaikka kotihommia rakastankin, niin kyllä välillä tuntuu, että MIKSI minä olen se ainut täällä huushollissa, joka yrittää pitää tätä palapeliä kasassa? Miten muut perheenjäsenet saisi paremmin osallistumaan? Esikoinen pitää kyllä lastenhuoneen järjestyksessä, mutta esim. tiskeille ei tapahdu koulupäivän jälkeen mitään, vaikka olen luvannut viikkorahaakin tietyistä pikkuhommista?

 Olisikin kiva kuulla, kuinka teillä muilla hoidetaan siivoukset työn ja perheen lomassa ? 

Kuvat eivät liity aiheeseen mitenkään! Paitsi että pahimmankin kaaoksen keskellä sielu lepää, kun on edes jotakin kaunista katseltavaa. Aurinko paistelee, ja viikonloppu on alkamassa. Ihanaa, kun kevät on jo ihan kulman takana. Vielä kun tuo pakkasukko antaisi periksi, ja yöpakkaset laantuisivat. Hankalaa aikaa pukeutumisen suhteen, kun aamulla on kylmä, ja iltapäivällä jo lämmittää. Kaivelin juuri lasten välikausi vaatteita esille, ja nekin olivat talven aikana kutistuneet ;)

Mutta nyt hihat heilumaan, jotta koti hohtaa viikonlopun kunniaksi!

Keväisen leppoisaa perjantaita!

Iida Emilia

25 kommenttia:

 1. Ihania keväisiä kuvia! :) Kuulostaa tutulta, toisinaan tosiaan tiski- ja pyykkivuoret kaatuu päälle, aina ei vaan jaksa käydä niiden kimppuun vaikka siitä tulisikin niin hyvä mieli kun ne ovat poissa. Huoh! Aina ne jotenkin siitä klaaraantuu, teini onneksi auttelee (pienen potkimisen jälkeen). No okei, joskus jopa oma-aloitteisesti. ;) Itsellä kun on joku ompeludraivi päällä, on vaikea olla samaan aikaan tiskaamassa tai pyykkäämässä, ne sitten vaan kerääntyy. En kans tohon "naked truth"-juttuun lähtis mukaan, tätä kaaosta ei kehtaa kenellekkään näyttää... heh! Mukavaa perjantaita!

  VastaaPoista
 2. Ymmärrän hyvin ettet halua laittaa yleiseen jakoon kotinne "kaaoskuvia". Itse ainakin näen omassa kodissa sitä perusarkea kaikkine sotkuineen ihan tarpeeksi niin jotenkin tuntuu hyvältä katsoa edes blogista, että on meillä ainakin joskus ollut siistiä :D Ei minua toki haittaa, jos muut laitteelee blogeihinsa arkisempia kuvia...

  Kivoja kukkakuvia! Sulaispa äkkiä lumet, tahtoo päästä pihalle istutushommiin!

  VastaaPoista
 3. Niin kauniita on nämä sun kuvat <3

  Kyllä se on just niin,että sitä on vaan paremmalla tuulella ja kivoimmilla fiiliksillä,ku koti <3 on siisti ja puhdas ja tavarat ees jotenki oikeilla paikoillaan :).Niin on mulla ainaki...toisinku miehellä,joka mua aina ilosesti kannustaa,vaikka minkä sotkun keskeltä,että "ÄLÄ RESSAA!" MITEN noita miehiä on siunattukaa tuollasella lepposuudella,ku on kyse siivosta...yhtää ei kuule haittaa vaikka minkä kaaoksen läpi pitäis tiensä sohvalle raivata ja telkkariki kaivaa,jonku tavarapaljouden alta,niin ei kuule haittaa,ei sitte yhtää ;)!
  Ollappa samanlainen :D.Kyllä käämit meinaa kärähtää...
  Meillä lapset on vielä sen verran pieniä,että ei niillä suurempia tehtäviä oo lelujenkeräämistä ja mattojen rullausta,niistäpä niiden hommat koostuu.
  Mä aattelen ja toimin liikaa niin,että teen ite ku tiiän,että homma tulee tehtyä ja nopeammin ku ehkä 10 kertaa pyytämällä :/.Tuoki tapa on ihan väärä,tiietään...

  Minusta blogeissa on ihanaa just se,ku saa ihastella toisten kauniita ja siistejä koteja <3.Kaaosta löytyy kyllä kotoakin sitä en blogeihin kaipaa (vaikka kai siitäki jotain vertaistukea saa,ku aattelee että jes,nuillaki on sotkua ;)!)
  Siivouspäivä oli eilen nyt jatkan siistin kodin ihmettelyä ja iloitsen siitä <3 ...niin kauan ku sitä piisaa :)

  AURINKOA JA ILOA VIIKONLOPPUUSI :)

  VastaaPoista
 4. Huokaus--Mun mielestä,Ei tarvitse laittaa kuvia epäjärjestyksestä tänne..mutta sen sanon, että IHANAA, KUN JOKU USKALTAA SANOA ÄÄNEEN tuon kaaos-ahdistuksen..tai siis kirjoittaa siitä.. vaikka inhimillistähän se on :)
  Itse olen Raskaushormonien riivaamana selvinnyt varastoja myöten kaappeja ja laatikoita ja päässä takoo vaan ajatus, että nyt tästä torpasta lähtee KAIKKI turha kiertoon..on sitten MULLA vähemmän siivottavaa kun kolmas lapsi tähän perheeseen syntyy ;) Itse olen menettänyt toivoni ainakin esikoisen suhteen--10v poikaa ei saa jälkiään siivoamaan kai mikään palkkio eikä kiristys..oman huoneen siivouskin yhtä "ihan kohta"-jaaritusta..6-v tyttöni sen sijaan VÄHÄN paremmin on mukana siivoustalkoissa :)
  Sulla on muuten ihan mielettömän kaunis koti--sekä Blogi <3

  VastaaPoista
 5. Ihanaa kuulla että muillakin vallitsee kaaos aina aika ajoin! <3
  Niin meilläkin juuri nyt, ja alleviivaan kyllä tuon mitä kirjoitit kodissa tapahtuvan ollessasi töissä! ;) Meillä tapahtuu JUSTIIN noin! :/ Mies ei jaksa niin tarkkaan katsoa meidän 3-vuotiaan tytön perään, jolla on nyt vaatteiden kokeilukausi menossa... Voi apua, neidin vaatteita pitkin ja poikin lattioita ja minä ihan sekaisin että mitkä olikaan likaisia ja mitkä puhtaita..! Joten kaikki pyykkikoriin ja pyykkikasa senkun kasvaa! :( Samaten neidille ei tahdo mennä perille, että tavaroita ja piirustuspapereita EI tiputeta lattialle... ;) Joten voit kuvitella, miten meidän siivouspäivä alkaa ensin tavaroiden ja vaatteiden raivaamisella ennenkuin pääsee edes aloittamaan siivousta. ;)

  Huh, tekipäs hyvää vähän purkautua! ;) :D

  Itse olen liian pikkutarkka ja olenkin viime aikoina opetellut sietämään tätä epäjärjestystä. Säästyy omat voimat ja hermot vähän paremmin. ;)

  Intoa siivouspäivääsi! <3

  VastaaPoista
 6. Kyllähän se niin on, että jotenkin oma pääkin on järjestyksessä kun tavarat on paikoillaan ;).
  Mutta jos yksin perheessä yrittää pitää kodin siistinä, niin silloin mielestäni saa olla armollinen itselleenkin. Kaikkeen ei aina pysty repeämään niin täydellisesti kuin haluaisi.

  Siivousintoa ja aurinkoa viikonloppuusi :)!

  VastaaPoista
 7. Voi hitsi miten ihanat kuvat! Ja minäkään en kaipaa blogeihin kuvia sotkuisista kodeista, niitä kun löytyy ihan omastakin takaa ;)

  Meillähän tuli se siivouspalvelu, kun aina meni taisteluksi siivoamisen kanssa. Nyt siis olen etuoikeutettu, kun siivoojat käy 2krt/kk...ja tänään on toinen niistä päivistä :)

  Mutta eihän se siivoaminen silti lopu ja totta on, että minä sen päävastuun kannan niillä väliviikoilla. Esikoinen osallistuu kiitettävästi, mutta isäntä ei. Tosin siinä mielessä olen tyytyväinen, että jokainen kyllä laittaa astiat koneeseen ja vie pyykkinsä koriin itse. Suurin sekamelska on neidin huoneessa :)

  Sitä minäkin ihmettelen, että miten roskat eivät tunnu miesten jalkojen pohjassa tai miten heidän näkökenttään ei osu villinä riehuvat villakoirat?!? Saammekohan tähän koskaan vastausta :)

  Illalla on iloinen mieli, kun saadaan nauttia puhtaasta ja siististä kodista <3

  VastaaPoista
 8. Anonyymi2.50

  Hei vain,meillä siivotaan niin että yllätys yllätys,MINÄ siivoan,ja syy on se että:ketään muuta ei haittaa jos on sekaista!!Meillä kaaos syntyy ihan sillä hetkellä jos minä menen esim. kauppaan tai mihin vain ja 9v. poika sattuu olemaan kotona,hän levittää KAIKEN,ulkoa tultaessa vaatteet on ripoteltu pitkin huoneita,käyty jääkaapilla,levitelty ruoat pöydille,jätetty siihen,otettu läksykirjat keskelle lattiaa,jätetty siihen ja sitä rataa...miljoonien neuvojen,opetusten,kiristysten,palkintojen yms. kaiken mahdollisen,hän vain aina tekee samat jutut =( teija

  VastaaPoista
 9. Voi eih, miten huokailenkaan aina sinun kuvia. Niin kauniita! :)

  VastaaPoista
 10. Kauniita kuvia! Minä taas olen useammin kuin kerran esitellyt omaa kaaosta. Ja pikkutarkkana ihmisenä sotku saa minut raivon valtaan.

  Parasta aikaa (siis nyt kun kirjottelen) puran pahinta raivoani, kun teinit siivoaa istumalla kännykkä kädessä tai sovittelemalla rippipukua mun mallinukelle.
  8 v ja 4 v alkavat aina tappelemaan keskenään kun heidän pitäisi siivota omat lelut pois.

  Siivous on siis yksin ja ainoastaan minun harteilla. Mieskin kuuluu valitettavsti niihin miehiin, jotka eivät osaa siivota ilman takana kuuluvaa komentoääntä ;)

  Meillä ei tehoa lahjonta, ei kiristys eikä uhkailu!

  Huh, kylläpäs helpotti kun sain purettua tätä raivoa ;) Ajattelin jatkaa "luvalla" tätä blogisurffailua, kunnes lapset kertovat olevansa valmiita siivoamaan :)

  Oikein hyvää viikonloppua teille! :)

  VastaaPoista
 11. Ihanat kuvat!
  Kyllä se aika pitkälti meilläkin menee niin, et mä siivoan ja sotkemiseen osallistuu kaikki. Välillä meillä tyttöset yllättää ja kotona onkin tosi siistiä kun tulen...yleensä joku taka-ajatus sen siivousinnostuksen takana sit kyllä piilee....´

  Mukavaa viikonloppua!
  -k-

  VastaaPoista
 12. Oishan se ihanaa, kun kaikki olis aina paikallaan ja niinkuin sen on olevinaan "sisustanut", mutta todellisuus on ihan muuta. Meillä on tehty ihan paperille listat kotihommista, joita lapsetkin voi tehdä. Kun on oma nimi seuraavana, ei voi paljon vastaan pullikoida!

  VastaaPoista
 13. Meillä on sellainen ilmiö että jos saan jonkun idean ja alan sitä toteuttamaan ja rakentelemaan niin muu talo on kuin pommin jäljiltä.
  Kuopus käyttää tilaisuutta hyväkseen ja levittää ihan kaiken vaatteista lähtien.Tiskit kasaantuu pöydille,tavarat unohtuu mihin sattuu.
  Kai sitä on itse opettanut muun perheen siihen että äiti järjestää kaiken :)
  Vasta rakensin uuden sängynpäädyn ja jestas sitä siivoa minkä 4-vuotias sai aikaan kun äidin huomio kiinnittyi muualle :)

  VastaaPoista
 14. Anonyymi4.39

  Kotitöistä ei kai kannattane tehdä kauppaa lasten - eikä kenenkään kanssa?
  Kasvatimme 3 p o i k a a ja ovat nyt jo täysikäisiä puoliskoja, jotka näyttävät hoitavan kotejaan yhdessä puolisoidensa kanssa. Teimme tämän urakan yhdessä puolisoni kanssa, yhteisestä sopimuksesta ja yhteisen esimerkin kautta lasten suuntaan.
  Mutta siis, ei maksettu töistä. Keskustelimme heidän kanssaan pitkään ja hartaasti siitä, että koti on kaikkien yhteinen paikka eikä vain kenenkään yksinoikeus asua kuin hotellissa. Pienet askareet, kuten tiskientekeminen on jokaisen hommaa ja sen voi tehdä pyytämättä jne. ( plaa,plaa ) Ja olihan se hankalaa aluksi. Vuorosysteemiä tahkottiin vuosia mutta pikkuhiljaa huomasivat, että sukkelasti tekemällä hommat hoituu ja rutiinista muodostui tapahtumaketju jota ei edes välttämättä huomannutkaan. Meillä muksut siis tiskasi, petasivat sänkynsä AAMULLA, veivät pyykkinsä koneeseeen, laittoivat puhtaat kaappeihinsa joskin minä ne pesin ja viikkasin jne. Ruoanlaitossa olivat myös apuna ( ja vaivoina ;) )
  Ylimääräisiä palkkoja saatettiin maksaa vaikka autonpesusta, mutta ei siitäkään maltaita. Hanttihommia saivat tehdä isovanhempiensa kanssa, mutta niihin rahoihin me ei puututtu muuten kuin toivomalla isovanhemmilta järkeä ja kohtuullisuutta rahankäytön ohjaukseen. Koenumeroihin ja todistuksien palkitsimisiin rahalla laitettiin kerta-stoppi!

  Että oltiin kalkkiksia ja muutenkin ihan lande-vanhempia. Mutta nykyisin elävät elämäänsä kaupunkinuorukaisina eivätkä todellakaan uusavuttomina ;)

  tsemppiä ja jaksuja sulle! Sulla on ihana blogi!

  t.vakiovierailijasi

  VastaaPoista
 15. Heippa Kamu !
  Meillä siivoan minä ja ihan vaan toisella kädellä. Joskus kun on aikaa siivoan sitten oikein urakalla. Jostain kummallisesta syystä villakoirat löytävät meille aina tiensä :)
  Kauniita kuvia ja ihana asetelma.
  Kivaa ja Touhukasta Viikonloppua :)

  VastaaPoista
 16. Voi kiitokset ihanat kohtalotoverit hauskoista ja mielenkiintoisista vastauksistanne :) Saatiinhan täälläkin jotenkuten ohimennen siivous suoritettua. Onneksi lasten myötä sitä on oppinut kuitenkin suhtautumaan siivouksiin jo hieman rennommmin ;)

  Yritän vielä vastailla myöhemmin paremmin. Leppoisaa lauantaita kaikille! ( Pölykoirista huolimatta ;)

  VastaaPoista
 17. Vitsi nämä sun kuvat on aina niin kauniita, että kattelisin niitä vaikka tunti tolkulla <3 Voihan pöly ja sotkut! Mä oon ihan samanlainen..pää ei kestä jos koti on mullin mallin! Niin pinnaa kiristää jos (ja kun yleensä) kaikki on mullin mallin :D Mä siivoilen joka viikko mutta yleensä ne siivot on nopeita viikkosiivoja joten niitä kunnollisia siivoja koti todellakin kaipaisi! Ehtisi pyyhkimään yläpölyt, kaapinovet ym.

  Ihanaa iltaa <3

  VastaaPoista
 18. Heissan!

  UPEAT kuvat, keväisen herkät ja kauniit♥

  Nuorempana siivotessani, olin tosi pikkutarkka, nyt teen kaiken ihan rennolla otteella;) Tarkoittaen, että elämän tilanteesta riippuen tarkemmin ja epätarkemmin. Kun on väsynyt tai kevätkiiireet päällä tai pitäisi ehtiä tekemään kaikenlaisia töitä sekä kotona että mökillä, silloin on parempi pysähtyä alas ja miettiä kiiirusjärjestys ja ottaa "peruna kerrallaan";D Perhe auttaa pitämällä omista tavaroistaan huolen, tyttö siivoaa oman huoneensa,(välilllä täytyy patistella;)) astianpesukonetta käyttävät kaikki jne..mutta päävastuu on silti emännällä, mutta enpä minäkään vaihda auton renkaita, huolla pyöriä, tee erinäisiä töitä täällä kotona, vaan ne tekee mies, joten aika hyvä kritillinen tasajako täällä vallitsee..;D Silti koti rötvähtää aika ajoin ja niiin helposti...;D MUTTA kai se on vain elämää ja helpottaa asiaa, ymmärtää, että niin on välillä kaikilla...;D
  Iän myötä olen oppinut vähän edes enemmän armollisuutta sotkujen suhteen - vaikka ovikello soisi....Täyttä elämää!;)

  Hali!♥

  VastaaPoista
 19. Anonyymi0.52

  Niinnn...autonrenkaista ja pyörien huollosta senverran,että monet vertaavat juuri niihin,että mies hoitaa sellaiset=)Ihan hyvä,mutta ne huollot osuvat pariin otteeseen vuodessa kun taas tiskit ja kodin huolto on ihan jokapäiväistä hommaa=Dteija

  VastaaPoista
 20. Aika samoilla linjoilla täällä.Mies muistaa tarttua imurin varteen kauniin huomautuksen jälkeen;)
  Hyvää sunnuntaita=)

  VastaaPoista
 21. Oi kuulostaa niin tutulle....:) Itse aina välillä ihmettelen myös että miksi vain minä täällä teen, mutta kun tarkemmin ajattele niin teen mieluummin itse. Olen vähän sitä sorttia että mies tekee kuitenkin väärin. Ei sillä tavalla kunnolla ja niinkuin minä;) Lapset olen saanut nyt eden astiansa pöydästä siivoamaan ja roskat joskus viemään. Omat huoneensa pitävät suht järjestyksessä, mutta patistaa kyllä saa.

  VastaaPoista
 22. Kevätfiilis kuvissasi! Aurinkoista viikkoa :)

  VastaaPoista
 23. Pakko vielä osallistua...;D
  Varsinkin anonyymille asiaa :) Tosi - jos vain on ne kaksi asiaa miehen töinä pari kertaa vuodessa, niin sitten kyllä ei mene fifty-fifty...;D Mutta ne muut erinäiset työt meillä ainakin tarkoittaa aikaa montaa asiaa, siihen sisältyy niin kotihommia, kuin remonttia kuin lapsen kuskaamista harrastuksiin, vaikka päävastuu kodin ulkonäöstä onkin meillä minulla, mutta sitä en koe rasitteena:) Meidän naisten täytyy oppia puhumaan toiveet ja joskus jopa vaatia jos ei muuten asia mene perille, kun kerran mekin käymme päivätöissä...;D Mutta monesti meidän on myös vaikea luopua roolistamme ja antaa miesten tehdä se sama asia omalla tavallaan...;D Ettemme sitten katso, että villakoiria on vieläkin nurkissa...;D Me oleme kaikki niin erilaisia niin naiset kuin miehetkin, ettei näitä juttuja voi yleistää:) Toiset miehet vain huomaavat helpommin asiat, toiset vaativat hieman kylkeen tönäisyä ja sama taitaa olla lasten kanssa:)
  Nämä kysymykset taitavat olla sellaisia ylisinhimillisä juttuja ympäri maailman, mutta lisättynä vielä kulttuurieroilla..;)

  VastaaPoista
 24. Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille! :) On ollut mukava lueskella siivoustavoistanne, ja huomata ettei täällä ihan yksin vellota näissä ajatuksissa!

  Itse lukeudun yli-innokkaaksi "siivousfriikiksi", joka ei alunperinkään halunnut miestä osallistumaan siivouksiin! Aikana ennen lapsia tein JOKA viikko vapaapäivänäni SUURsiivouksen. Raahasin matot ulos, tomutin, imuroin, luuttusin, pyyhein, hinkkasin, jynssäsin JOKAIKISEN paikan! Aloitin aamulla, ja kun isäntä tuli viiden jälkeen kotiin, mulla alkoi ehkä olla jo jokseenkin valmista ;D! Nuoruuden innolla omassa uudessa kodissa silittelin kuulkaas alusvaatteetkin! Hih, siis ihan hullua, mutta ai että mä nautein joka sekunnista!

  Noh...lasten asetuttua taloon, tajusin hiljalleen, että ehkä sitä isäntääkin olisi voinut pikkasen ottaa mukaan siivouksiin! Eihän niitä rooleja enää saanut mitenkään muutettua ;) Hommaa riitti, ja niinpä lopulta siivousinto laantui sutaisuun sieltätäältä sillointällöin. Ehkä kerran kuussa yritän sitä suursiivoustakin herätellä henkiin, mutta SILITYSTÄ en voi sietää!!! Enkä epäjärjestystä. Pienessä kämpässä näyttää niin äkkiä kaoottiselta, jos tavarat lojuu hujanhajan, vaikka toisaaltahan se käy jumpasta, kun hyppelehtii ja kompuroi kasojen yli ;)

  Juuh, mutta kyllä tuo isäntä toki hoitaa ne miesten työt, nurmikon leikkuut ja kolaukset ( ainakin käskettäessä ;) ja hyvää ruokaa hän osaa kyllä laittaa :)Myös saunan pesu on isännän homma! Ja toki kun itse teen vain osa-aikatyötä niin itselläni on enemmän aikaa kotihommiin!

  Tytöiltä olen hiljalleen alkanut odottaa jo apuja, vaikka yleensä tulee tehtyä kaikki itse! Esikoinen kyllä tosiaan pitää oman huoneensa niin hyvässä järjestyksessä, että sekin on jo iso apu. Pienempi vaikuttaa tulleen isäänsä ;D

  Se vaatteidenvaihtobuumi on jo onneksi tytöillä helpottanut, mutta kyllä esikoinen vaihtaa vaatteitaan mielestäni tosi usein, ja raahaa ihan puhtaita vaatteita pesukoppaan. Ehkä just toi vaatehuolto on mulle se työläin juttu! (Isäntä muuten siivosi viikonloppuna oman kaappinsa, ja heitti jotain vanhoja poiskin :)

  Noh, jopas tuli paljon asiaa! Tätä vois jatkaa vaikka kuinka ;)

  Nyt olis kyllä mullakin sellanen projekti keväälle ja kesälle, että KAIKKI turha saa häipyä! Mä haluan noi kaapit haltuun ja hallintaan! :)

  VastaaPoista
 25. Niin juu, ja vielä piti sanoa erityiskiitokset "vakiovierailijalle" kommentistaan <3 Ihan totta tuokin, että eihän niistä kotitöistä pitäisi mitään palkkaa alkaa maksamaan! Kyllä jokaisen pitäisi tuoda kortensa kekoon yhteisessä kodissa. Nyt kun perheemme pieninkin on kohta koululainen, täytyy alkaa tosissaan miettimään jotain listaa, jonka avulla jokainen saisi jotain hommia hoitaakseen! :)

  Ja täytyyhän se muistaa, että eihän kodin tarvitse kokoajan muistuttaa jotakin edustus-asuntoa. Täytyyhän elämisen näkyä, ja siivouspäivän jälkeen tuntuu niin mukavalta, kun kaikki on edes hetken tiptop! Jos aina olis siistiä, niin eihän siivouksen jälkeenkään huomais eroa ;)

  Hauskoja nuo "alaston totuus"- päivitykset ovat olleet muiden blogeissa. Katselen niitä mielelläni, eikä ne edes näytä pahalta!
  ( Pitäisköhän kuitenkin...)? ;)

  VastaaPoista