tiistai 28. tammikuuta 2014

Tiistain turinoita

Vapaapäivä! Ihana rauha. Vain pesukoneen rummutus ja radion soinnut taustalla. Pientä kodin järkkäilyä, ja pannukakku uunissa odottamassa nälkäisiä koululaisia. Aurinkokin paistaa. Pienet arjen hetket ne ovat ehdottomasti parhaimpia!

Eteisessä järjestelin myssyt ja rukkaset omiin laatikoihinsa. Kiireessä ne aina eksyvät vääriin paikkoihin. Villasukkia ja kaulahuiveja tarvitaan vielä varmasti pitkään. Vastahan tämä talvi saapui,  mutta minä alan jo hiljalleen haaveilla lämpimistä kesäöistä ;)


Ehkä tänään innostutaan vapaapäivän kunniaksi starttaamaan luistelukausi vauhtiin. Lapset ovat kyllä jo luistelleet monesti, mutta itse pysyisin talvisin mieluummin sisätiloissa viltin alla. Työmatkat olen kuitenkin yrittänyt kulkea kävellen. Siinä minun talviliikuntani.
 







Olen tosi ihastunut kaikkiin rautalankakoreihin, ja sinkkijuttuihin. Tämän kauniin korin löysin paikallisesta pienestä sisustuspuodista: Sisustus Home:sta. Tähän saa mukavasti esille niitä eniten käytössä olevia mössyköitä.
 


Kapea ja aika ankea eteinen näyttää huomattavasti viihtyisämmältä, kun seinillä on kauniita esineitä, ja koittaa pitää järjestyksen yllä. Sitten joskus, kun pääsen tätä kämppää remppaamaan, niin seinille tulee ehdottomasti valkoiset helmipaneelit, ja lattia voisi olla sellainen harmaavalkoruudutettu. Listat ja väliovet vaihtaisin myös vanhantyylisiin.
 

 
 
Mutta nyt pannukakku pois uunista. Pian saapuu pirteät koululaiset kotiin :)
 
 
Tiistaiterkkusin:

Iida Emilia

sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Tammikuiset synttärit osa 2.

Jatketaanpas vielä tällä talvisella synttäriteemalla.
 
Eilen meillä kävi sukulaisia kahvittelemassa ja onnittelemassa 11- vuotiasta neitokaistamme. Valitettavasti kaikki kutsutut eivät päässeet paikalle samalla kertaa, mutta toisaalta tilaakin jäi nyt väljemmin. Tiedä sitten, kuinka näin pääsikään käymään, mutta ensimmäistä kertaa elämässäni sain kaiken hyvissä ajoin valmiiksi! Ei tarvinnut kiristellä hampaita tai pyyhkiä tuskanhikeä juuri ennen vieraiden saapumista! Toivottavasti seuraavatkin juhlavalmistelut menisivät yhtä leppoisasti.

Koin ainakin helpommaksi sen, että pidimme tällä kertaa lastenjuhlat jo viikkoa aiemmin, ettei ihan koko viikonloppu mennyt synttärihössäämiseen ja sokerihumalaan. Siivouksestakaan en jaksanut ottaa ylimääräistä pulttia. Koristeet laitoimme hyvissä ajoin paikoilleen ja tarjoilut yritin valmistella myös ajallaan. Suurin helpotuksen aihe oli kuitenkin KAKKU!


 
Päätin, että jätän täytekakun tekemisen suosiolla sellaiselle, joka sen oikeasti taitaa. ( Tykkään kyllä itsekkin leipoa, mutta jostain syystä perinteiset kakkupohjat eivät ota sujuakseen, ja kiireen keskellä väkerretyt koristeluyritykset saavat hermoni huutamaan hoosiannaa ). Niinpä ihana ystäväni Jenni  tuli hätiin :).  Kakkupuoti Jiisoppia  pyörittävä suurperheen äiti loihti meille upean ja herkullisen kakun, juuri toiveidemme mukaisesti.
 
Synttärisankari toivoi talvista vaaleansinivalkoista kakkua, jossa olisi lumihiutaleita, ja ruusuja. Itse toivoin kakkuun vielä ripauksen mustaa väriä. Jennin käsittelyssä syntynyt kakku ylitti odotuksemme.
Eikä kakku ollut pelkästään päältä kaunis, sillä suklaiseen pohjaan yhdistetty mansikkamousse-pätkisrakeilla hiveli makunystyröitä ( maistui jopa itse sankarillekkin, joka ei ole yleensä kakkujen ystävä ).




Koska kakku oli niin riittoisa ja suklainen, niin sen seuraksi riitti hyvin pienet makupalat, sekä suolainen piirakka ja pasteijat. Vaahtokarkeista teimme tuollaisia pika- "Cake popseja", eli vaahtokarkit tikun päähän, dippaus sulaan suklaaseen ja pyöritys nonpparelleissä. Jäähdytellään hetki jääkaapissa.
 



Kukat hain pitkästä aikaa suoraan kukkakaupasta, sillä olen todennut, että lähikaupan edulliset kukat eivät säily toivotulla tavalla. Muutama euro lisää, ja saan tuoreet kukat, joista on pitkään iloa. Kukkakaupassa ei ollut vielä helmililjoja tai muitakaan hempeitä vaaleansinertäviä kukkia, joten otin tuollaisia kirkkaansinisiä kukkia, joita "huurruttelin" hieman sipaisulla munanvalkuaista ja sokeria. Jaoin kukat pariksi kimpuksi, ja lisäsin vähän oksia sekaan.
 



Tärkeimpänä osana juhlia ovat tietenkin ne ihanat ja tärkeät vieraat :)
Tässä isovaari ja hänen lapsenlapsenlapsensa.

Lämpimät kiitokset kaikille!
 


 
Halauksin:
Iida Emilia
Ps: Lisäsin edelliseen postaukseen pätkisjuustokakun ohjeet.


tiistai 21. tammikuuta 2014

Talviset synttärikekkerit

Huurteiset pakkasterkut Pilvenhattaralta!

Kyllä nyt on Pakkasukko pistänyt parastaan, kun vihdoin sai talven tänne pohjolaan taikoa. Ihanista tammikuisen kirpeistä ja valoisista päivistä ollaan saatu nauttia lumisissa maisemissa, ja kunhan pukee lämpimästi päälle, niin uskaltaa sen nenänsäkkin hetkeksi ulos pistää ;).
 
Pikkuisen pakollisen blogitauonkin pidin, sillä vanha koneemme päätti vetäytyä eläkkeelle, ja nyt tässä uutta konetta opettelen käyttämään. Mukavaa huomata, että olen saanut blogiin mukaan uusia lukijoita. Tervetuloa kaikille lämpimästi, ja kiitokset ihanista viesteistänne. Pahoittelut, että vastaaminen on viivästynyt näin pitkään!
 
Mutta arvatkaapas mikä päivä tänään on?
Tasan 11 vuotta sitten tapahtui elämässämme jotain mullistavaa. Silloin rakas esikoisemme päätti tulla luoksemme asumaan. Niin pieni ja avuton tuhisija on nyt kasvanut nuoreksi neidiksi. Kuinka se aika rientääkään niin nopeaan?

Otimme varaslähdön synttärijuhlien viettoon viime viikonloppuna, ja saimme tänne sankarin parhaimmat kaverit pyjamabileisiin. Toiveena oli talviset yökyläsynttärit, ja nehän sitten järjestettiin. Väriteemaksi valikoitui turkoosi ja valkoinen, ripauksella mustaa.

Kakuksi Tilleroisemme toivoi pätkisdominojuustokakkua, ja sehän tuntui maistuvan hyvin kaikille vieraille. Koristelimme kakun värjätyllä marsipaanilla ( Väristä tuli tosi epätasainen, mutta onneksi nuo lasten tekemät lumihiutaleet peittivät pohjan hyvin ). Lumitähdet tehtiin piparimuoteilla kaulintamassasta.
 

 
Synttäritunnelmia! Perus pompomit ja viirinauhat koristeina.
 Esikoinen askarteli itse ystävilleen pienet aarrepussukat.
 


Iltahämyssä kuvattua herkkupöytää.
Pikkusisko muovaili kakun päälle lumiukon, ja lumihiutaleita kakussa oli tietenkin 11.
 
 

Pätkisdominokakku

 
Pohja:
- 1 pötkö minttudominokeksejä
-75g margariinia
 
Täyte:
- 1 prk Flora vispiä
- ½ dl sokeria
- 1tl vaniliasokeria
- 200g maustamatonta tuorejuustoa
- n.130g maitosuklaata
-pussillinen pätkikisä
- 3 liivatelehteä
 
Sulata margariini pohjaa varten. Murskaa dominokeksit, ja lisää sulatettu margariini keksimurskan sekaan. Painele seos irtopohjavuuan pohjalle.

Vispaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla sekä vaniliinisokerilla. Sulata suklaa, ja murskaa pätkikset. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Lisää kermavaahdon sekaan tuorejuusto, sekä sulatettu suklaa ja pätkismurskat ( kevyesti sekoittaen ). Sulata liivatelehdet tilkkaan kuumaa vettä ja sekoita täytteeseen. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksimurujen päälle. Peitä vuoka kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin.
 


Kekkerit onnistuivat oikein mukavasti ja yllättävän rauhallisesti. Tytöt leikkivät ja pelasivat, etsivät aarteita, katselivat leffaa, kävivät saunassa ja supattelivat siskonpedissään myöhäiseen yöhön

Ensiviikonloppuna jatketaan vielä juhlintaa sukulaisten kesken :)
 
Nyt täytyy kiirehtiä työpaikalla käväisemään
( vaikka pitikin olla vapaapäivä, mutta aina ei osaa kieltäytyä ;)

 
Pirtsakkaa tiistaipäivää!

Iida Emilia

maanantai 6. tammikuuta 2014

Köökin puolella

Leppoista loppiaispäivän iltaa kaikille!

Tänään päättyy jouluinen juhlakausi. ( Vihdoinkin )! Ihanaa kun alkaa normiarki, ja ehkä tämä loputon mässäilykin tässä rauhoittuu arjen tohinoissa. En tehnyt mitään kummempia uuden vuoden lupauksia, enkä varsinaisesti aijo aloittaa mitään ihmedieettejä ( vaikka syytä toki olisikin ). Toivon, että löytäisin jonkun mukavan liikuntamuodon kevään aikana, ja toki ne terveelliset ruokailutavat ovat taas tervetulleet...mutta jotenkin vaan tiedän jo vanhasta tottumuksesta, kuinka tässä tulee käymään. No pääasia on, että nautitaan elämästä, eikä olla liian tiukkapipoisia  :)

Täällä on siirrelty keittiön puolella kuppia ja purnukkaa. Harmaa väri valtaa myös köökin hyllyköt. 
Esikoisen synttäreille olen jo löytänyt pillejä, ja muffinivuokia. Parin viikon päästä täällä juhlitaan meidän 11 vuotiasta neitosta. Suunnitelmat ovat jo kovassa vauhdissa, vaikka huomaan, että näin joulun jälkeen juhlien järjestämis-into ei ole ehkä ihan huipussaan. Meidän tilleroinen on onneksi tosi touhukas järkkääjä, joten hyvät näistä tulee :)




Niin, ja näin loppiaisen kunniaksi välipalalla herkuteltiin vielä viimeisillä joulupipareilla ja lumiukkosopalla.

Ystäväni kävi ennen joulua Englannissa, ja toi sieltä tuliaisena suloisen Laura Ashley purnukan, joka piti sisällään valkoista suklaajauhetta. Kylläpä oli makeaa ja herkullista, ihan valkosuklaan makuista kaakaota.





Nyt jään odottelemaan lunta ja pakkasta! Sitä on kuulemma loppuviikkoon luvassa.

Tsemppiä alkavaan arkeen!


Iida Emilia

lauantai 4. tammikuuta 2014

Olohuoneen uudet kujeet


En sitten kuitenkaan jaksanut katsella joulua loppiaiseen asti, vaan uuden vuoden jälkeen lähti kuusi ulos, sekä koristeet ja punaiset väriläiskät laatikkoon. Ainoastaan tunnelmavalot saavat vielä piristää pimeitä päiviä. Vielä en osaa odottaa kevättä, kun talvikin on vielä tulematta ;)


Tällaiselle "ei talvi-ihmiselle" on jotenkin helpompaa tämä leuto talvi, mutta lasten takia toivoisin lunta edes hetkeksi. Ja olisihan sellainen pieni pakkanen ja kuura jotenkin raikkaampaa kuin tämä ainainen harmaus ja tihkusade. Onneksi kuitenkin jo kuljetaan kohti kevättä, ja varmasti ne auringon säteet löytävät taas pian tiensä maan kamaralle.




Olohuoneessa vallitsee nyt harmaanvalkea talvinen tunnelma. Tuo harmaa väri ihastuttaa tällä hetkellä minua tavattomasti. Tekisipä mieleni maalata seiniäkin uudelleen harmaan sävyillä. Alemyynneissä kipaistessani käsiini tarttui tuollainen kaunis ja "hyödyllinen" kanaverkko-laatikko, joka kätkee nyt sisäänsä kynttilöitä.

Pikkukuusi ei päässyt noin pahasti kuivahtamaan, vaan keräsin ulkoa tuulen riepottamat oksat talteen. Onhan ne aika karut, mutta jotenkin kauniit kuitenkin. 


Olkkarin varsinainen kuningatar on uusi mattomme, jonka tilasin hieman ennen joulua kodin Anttilasta.

Ihastelin samaista mattoa muutamassa blogissa, ja kun ystäväni Niina vinkkasi sen olevan tarjouksessa, niin päätin tehdä samantien tilauksen. Onhan tuo matto aika vaalea edelleen, elikkä eihän se kauaa tällaisessa sottapytty-perheessä kauniina kestä, mutta toivotaan parasta. Olen uhkaillut perheenjäseniä, että se joka maton sotkee, saa sen myös pestä ;)



Tarjoustavaratalosta löytyi muuten edullisesti valkoinen talja, joka lämmittää mukavasti puusohvalla istujaa. 




Vielä en raaskinut kaikkia kuusia poiskaan heittää, kun nuo pienet kuuset on niin somia.


Näissä tunnelmissa lyhyen työpäivän jälkeen valmistaudutaan pitkän viikonlopun viettoon.
Saunaa päälle, ja tortillaa nassuun :)

Leppoista viikonloppua!

Iida Emilia

torstai 2. tammikuuta 2014

Uutta Vuotta!

Näin sitä ollaan taas vuoden verran elämänkokemusta rikkaampia! Vuoteen on mahtunut paljon kauniita ja iloisia asioita. Toki myös kompasteluja, harmituksia ja pettymyksen kyyneleitä, mutta suurimpana asiana kuitenkin rakkaudentäyteistä, turvallista ja tasaista elämänkirjoa. Ihania uusia ystävyys-suhteita, kuopuksen ensiaskelia koulutiellä, uusia työhaasteita ja harrastuksia. Kiitollisin mielin voi siis vanhaa vuotta muistella, ja harpata kohti tulevaa :)





Uutta vuotta juhlistimme naapureiden kanssa. Lapset saivat touhuta keskenään, ja aikuiset turista mukavia. Herkkuja (taas) syötiin ja kippisteltiin kuohuvalla. Puolen yön aikaan ihasteltiin ilotulituksia. Sitten maistuikin uni :)


Yritin väsätä jonkinlaista kollaasia viimevuodesta, ja yli tunnin pakertamisen jälkeen onnistuin hävittämään kollaasin johonkin taivaan tuuliin, joten nyt näin lyhyesti virsi kaunis :)

Toivotan teille kaikille lukijoilleni tälle vuodelle:

Terveyttä, rakkautta ja ilon hetkiä!



Iida Emilia