perjantai 13. helmikuuta 2015

Kun terveys rakoilee

Huomenta kaikille!

Vihdoin sain itseni käynnistettyä kirjoitus-vaihteelle ja pahoittelen pitkäksi venähtänyttä taukoa. On ollut hieman takkuilevaa tämä bloggaaminen ja elämäni muutenkin viimeaikoina. Olen kärsinyt väsymyksestä ja muistakin oudoista vaivoista. Ajattelin, että harmaa talvi on vain vienyt mehut mennessään, mutta kummalliset oireet ovat kalvaneet taka-alalla jo jonkin aikaa.

Joulun jälkeen alkoivatkin sitten todella nopeasti ja rajusti oireilut lisääntyä. Näköhäiriöiden lisäksi kädet alkoivat täristä, ja tärinä paheni viikkoviikolta niin, että lopulta polvetkin löivät loukkua. Sydämeni jyskytti levossa yli sataa lyöntiä minuutissa ja pienetkin kotityöt saivat hengästymään. Vatsantoiminta muuttui kauhean vilkkaaksi ja kokoajan hikoilutti. Kurkkua kuivasi ja janotti. Sitten alkoivat jo lihaksetkin tuntua niin voimattomilta, etten meinannut saada itseäni kammettua sohvalta ylös! Painokin tipahti tuossa hulinassa äkisti muutaman kilon.

Onneksi oireille löytyi verikokeiden jälkeen järkevä ja hyvinkin yleinen syy, nimittäin kilpirauhasen liikatoiminta. Tätä olinkin itse epäillyt, sillä sama vaiva on ollut äidillänikin. Valitettavasti sairaus taitaa olla elinikäinen, mutta onneksi se pysyy kurissa lääkkeillä tai leikkauksella. Olen vielä vähän pihalla itsekin kaikesta, mutta olo on nyt kummasti kohentunut reilun viikon lääkityksen jälkeen ja
kropan ylikierrokset ovat selvästi tasaantuneet. Tyytyväinen olen kuitenkin, ettei kyseessä ollut mitään vakavampaa ( vaikka liikatoiminta onkin toki kurja tauti ja vaarallinen hoitamattomana ).




Sisustelut ja siivoukset ovat jääneet hetkeksi taudin varjoon, 
mutta olen suuresti nauttinut keväisen aurinkoisista päivistä ja tulppaaneista.
Pian varmasti pääsee jo lenkillekkin ilman että meinaa läkähtyä.


( Syntymäpäivä-koristeet killuvat edelleen katossa ;)


Viikonloppu häämöttääkin jo ovella ja ajattelin sen kunniaksi edes hieman siivoilla, vaikka se tuleekin tuntumaan maratoonilta ;)

Kiva muuten huomata, että uusia lukijoita on blogiin löytänyt hilajaiselonkin aikana. 
Tervetuloa jokaiselle! :)

Leppoista viikonloppua!

Iida Emilia

Ps: Mielellään kuulisin, onko siellä muita kilpirauhas-sairaita kohtalotovereita linjoilla ;)

47 kommenttia:

  1. Onneksi vaivojen syy selvisi ja saat laakityksella hoidon.Aidillani oli tuo sairaus ja han kavi lapi seka leikkauksen seka laakitys sen jalkeen.
    Itse olen saanut "peria" aidiltani verenpaineen,mutta sekin pysyy laakityksella kurissa.
    Saa olla kuitenkin kiitollinen,ettei mitaan vakavampaa!Pikaista tervehtymista sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on Lisay :) Minun äidilläni myös leikattiin ja siihen päälle vielä radiojodihoito, joka muutti liikatoiminnan vajaaksi, mutta pärjäähän sitä kun lääkitys on kohdillaan :) Mutta onni tosiaan ettei ollut mitään muuta kuten ms-tautia tai vastaavaa. Ja kiitos toivotuksista. Kyllä olo on jo aivan eriluokkaa kuin vielä pari viikkoa sitten :)

      Poista
  2. Paljon voimia ja tsemppiä! Onneksi syy löytyi ja saa liikatoiminnan hoidettua. Kyllä sitä kerkiää siivota ym. kun on saanut itsensä kuntoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aidafoun <3
      Siivota tosiaan ehtii ;) Nyt oli jo pakko kun viimeinen kuukausi ollut kämppä niiin hunningolla ;) Ja ihan hyvin jo jaksoikin kun hiljalleen teki. Suursiivous saa kuitenkin odottaa...

      Poista
  3. Voi kauhea, onneksi löytyi syy ja saat hoitoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, mutta helpottaa jo kummasti, kiitos :)
      Ja tsempit sinnekkin sairasteluputkeen!

      Poista
  4. Onneksemme on tuo nykylääketiede ja apu löytyy...Ilua ja valua päiviisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näin on Lovviisa :) Kuinkahan sitä ennenmuinoin ovat tämän taudin kanssa pärjänneet?!
      Ja kiitos kovasti...valo lisääntyy kokoajan ja ilo sen mukana :)

      Poista
  5. Minä kärsin samanlaisista oireista. Nuorimmaista vielä imetin ja ajattelin kaiken johtuvan vauva-ajan sekä kahden touhukkaan isoveljen tuomasta väsymyksestä. Mutta sitten kerran oltiin isovanhemmilla ja testailin verenpainemittari ja paineet oli ok mutta leposyke oli siinä 160!! Soitin heti lääkäriin ja sitten asiat alko selvitä, ja kaikki oudot oireet saivat selityksen. Mutta tästä on nyt aikaa puolitoista vuotta ja lääkkeen ansiosta voin hyvin! Voimia parantumiseesi! Kunhan saat lääkeannoken kohdilleen niin elämä hymyilee jälleen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos TiinaK kommentistasi! <3 Vertaistuki on niin tärkeää ja hyvä kuulla muiden tarinoita taudista :)
      Huh, että olikin leposyke sulla!!! Mulla oli myös verenpaineet normaalit mutta leposyke 110. Joskus yölläkin heräsin siihen, että sydän jumputti melkein irti rinnasta! Itse ajattelin, että joulukuun alussa sairastamamme virustauti oli vaan jättänyt niitä kummia oireita jälkitautina. Ihmettelin että johan on kunto huonontunut kun ylämäkeen kävellessä happi meinasi loppua ja tosiaan siivous sai hengästymään kuin jumpassa konsanaan.

      Jännä että nyt jo reilun viikon jälkeen oireet on todella paljon paremmat. Lähes normaali olo taas :) Eli kyllä se tästä. Syöt varmaan Tyraxolia? Ymmärsin ettei sitä voisi koko loppuelämää syödä vaan jossain vaiheessa se muuttuisi radiojodiksi tai leikkaukseksi. En tiedä, mutta katsellaan päivä kerrallaan :)
      Mukavaa kevään odotusta sinne ja hyviä vointeja!

      Poista
  6. Kauniita kuvia ja onneksi tosiaan löytyi syy oireilulle <3

    VastaaPoista
  7. Tosi kurjaa, mutta onneksi on lääkkeet tuohon. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa, ja onni toisaalta että oireet alkoivat noin rymisten niin tajusin heti mennä lääkäriin kuukauden kärvistelyjen jälkeen. Jotkut on kärsineet pitkäänkin jos oireet ovat epämääräisiä ja laimeampia.
      Juu, ja nyt jo tuntuu että elämä voittaa :)

      Poista
  8. Uusi lukija ilmoittautuu :) Hui. Onneksi syy löytyi ja lääkitys on alkanut tehota.
    Ihania kuvia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Jenna ja lämpimästi tervetuloa blogin lukijaksi :)
      Kiitos viestistäsi <3

      Poista
  9. Mä oon taas vajakki ;) Eli kärsin vajaatoiminnasta. Likemmäs kahdeksan ( !!! ) vuotta oirehdin ilman lääkitystä, koska arvot olivat aina viitteissä. Vihdoinkin pomppas yli viitteiden ja lääkitys alkoi. Mun onneksi!! Lääkityksen alkamisen jälkeen ei tarvinnut pitkien ( n 12 h ) yöunien jälkeen enää nukkua päiväunia :D Vuodenvaihteessa lisäsin tablettien määrää ja yöunet tipahti ja nykysin pärjään jo noin 9 tunnin yöunilla. Ehtii siis vuorokaudessa tekemäänkin jotain nukkumisen lisäksi. Lääkityksen oikea määrä hakusessa vielä ja maanantaina seuraavan kerran menossa verikokeisiin. Erilaisia oireita ollut, mutta toivottavasti pikkuhiljaa alkais lääkitys menemään / olemaan kohdillaan ja elämä normalisoitumaan. Tsemppiä sulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No moikka vajakki ;) Liikkis täällä :) Jestas että jouduitkin kauan kärsiin oireista :O Olen kuullut juu muiltakin "vajailta" ystäviltäni että tosiaan tuo väsymyksen määrä on uskomaton! Liikatoiminnassa mulla kävi kyllä vähän samoin, sillä yleisesti ottaen mulle riittää loistavasti 7h unet, mutta nyt yllätin itseni viikonloppuna nukkumalla jopa 9-10 tuntia ja olin silti väsynyt! Mulle tosin onneksi ei ole tullut unettomuutta mikä usein kuuluu liikatoimintaan. Eikä ahdistuneisuutta. Levottomuutta kylläkin ja keskittymisvaikeuksia. Oireet ovatkin olleet pahimmillaan aamuisin.

      Tuo lääkkeiden oikea määrä taitaa olla tosi vaikeaa löytää. Voi huokaus! Eräällä ystävälläni muuttui vajaatoiminta liikatoiminnaksi, kun lääkitys oli liian vahva. Täytyykin kysyä kumpi oli pahempi ;)
      Tsemppiä kovasti sinne myös :)

      Poista
  10. Anonyymi6.12

    No hui kamala, onneksi vaivalle löytyi syy ja hoito! Parempaa oloa, kevään iloa :)

    Jellu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Jellu, sitä kaivataan ja kyllähän se kevät ja valo iloa tuo mukanaan :) Ja nyt kun tosiaan tuntuu lääkkeet noin ripeästi tepsivän niin kyllä tämä tästä iloksi muuttuu :) Ainoastaan toi laihtuminen olis voinut vielä jatkua :D

      Poista
  11. Hui...no onneksi syy löytyi ja lääke varmalla auttaa.

    VastaaPoista
  12. Voimia uuteen elämäntilanteeseen! Onneksi on olemassa hyvät ja tehokkaat lääkkeet.

    VastaaPoista
  13. Hei :)
    Mulla on ollut melkein 15 vuoden ajan välillä liikatoimintaa ja sitten taas vajaatoimintaa.
    Neljä vuotta sitten leikattiin kilpirauhanen kokonaan pois ja ajattelin että vihdoin pääsen viettämään normaalia elämää kun vaan otan sen lääkkeen joka päivä. Noh, toisin kävi sittenkin.
    Edelleen välillä mennään liian lujaa ja sitten taas vajaalla. Molemmissa tiloissa olo on hirveä. Aina väsyttää. Liikatoiminta ei välttämättä tee olosta pirteää, koska kaikki elintoiminnot käy liian tehokkaasti joka sitten väsyttää.
    Rytmihäiriöt, silmäoireet, ihon kuivaminen, hiustenlähtö, välillä lihon ja sitten taas laihdun jne.
    Alkaa mennä jo usko sekä toivo, saadaanko koskaan lääkitystä oikeaan taajuudelle.
    Rasittava sairaus jota ei muut pysty ymmärtämään jollei ole itse samaa kokenut. Vaikuttaa niin monenlaiseen toimintaan arjessa.
    Toivon että sinun kohdallasi lääkitys auttaa ja pääset nauttimaan taas täysillä elämästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Mari ja kiitos kovasti kommentistasi! :)

      Onpas valitettavaa ja kurjaa kuulla, ettei sinulla edes leikkaus saanut tautia talttumaan!! Elikkä vaikka koko hormoonipesäke on poissa, niin lääkkeetkö eivät vain osu kohdilleen? Tuo on juurikin varmasti pahin mahdollinen tilanne ja kovasti toivotan tsemppiä sulle <3

      Nyt kun tosiaan olen itse oireet kokenut, niin täytyy sanoa, että välillä luulin oikeasti olevani kuoleman sairas. En ole itsekään ennen käsittänyt, että kilpirauhanen voi vaikuttaa noin paljon ja noin moneen! Mutta tämän kanssa on nyt elettävä ja katseltava päivä kerrallaan miten menee :) Tällä hetkellä oloni on oikein hyvä. (Mitä nyt yhtenä yönä tuli iso puristava pala kurkkuun ja nieleminen vaikeentui ja hengityskin sen mukana, enkä saanut unta...mutta onneksi meni ohi )

      Hyvä kuitenkin, että nyt tietää mistä kaikki johtuu ja yrittää kuitenkin elää täysipainoista elämää :)

      Poista
    2. Juu, ihan koko hässäkkä poistettiin ja vähän väliä on sekaisin koko muija ;)
      Jotenkin niin outoa ettei arvot tasoitu, mutta näillä mennään.

      Poista
  14. Kiva kun sait lääkkeet ikäviiin vaivoihin. Sieltä se kevätaurinko vielä tulee ja vie mennessään loputkin oireet. Ihanaa viikonloppua muru <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin toivotaan Anskuseni, ja kiitos vielä ihanasta ystävänpäivän ylläristä <3

      Poista
  15. Onneksi syy selvisi ja olo alkaa parantua :)
    Hyvää ystävänpäivää <3

    VastaaPoista
  16. Huh, onneksi oireiden syy selvisi!! Toipumista sinulle ja tasapainottelua taudin kanssa ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eija :) Toipuminen on ollut aivan yllättävän nopeaa. Kyllä tämä tästä :)

      Poista
  17. Onneksi saat nyt hoitoa ja syy saatiin selville.
    Pidä nyt hyvää huolta itsestäsi rakas ystävä <3
    Halauksia !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Alli :) Nyt on vieläkin parempi syy alkaa huolehtia itsestään paremmin!
      Halit sinne myös <3

      Poista
  18. Anonyymi15.00

    Voih, tsemppiä ja voimia sairauden kanssa elämiseen! Onneksi on hyvät lääkkeet keksitty.
    Kaipailinkin jo blogi-päivitystä... mutta nyt ymmärrän hyvin että on ollut NIIN PALJON tärkeämpääkin ajateltavaa.
    Parempaa kevään jatkoa sinulle ja perheellesi.

    -Outi-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos ihana Outi <3 Mukava kuulla, että siellä jo kaipailtiin ;)
      Toivottavasti nyt blogikin taas päivittyisi hieman useammin.
      Oikein ihanaa kevään odotusta sinne!

      Poista
  19. Onneksi syy on selvinnyt ja toipuminen on voinut alkaa! Muistan kun tyttöni sairastui Diabetekseen, emmekä aluksi tienneet mitä oireet oikein tarkoitti. Onneksi viikon sisällä oireiden ilmettyä menin lääkäriin ja saatiin diagnoosi. Viikkokin oli jo kamalaa, kun luultiin, että on vaan joku vaihe taas menossa uhmassa ja sen takia kieltäytyi syömästä, joi vaan koko ajan ja öisin käytiin monta kertaa vessassa...Onneksi mentiin lääkäriin!

    Tsemppiä sinne kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa :) Huh, onneksi tosiaan menitte ajoissa lääkäriin! Diabetes voi päästä todella pahaksi hoitamattomana. Jännä kuinka sitä itse pinnistelee viimeiseen asti, ennenkuin tajuaa lääkäriin lähteä. Mulla kesti kuukauden, mutta olen kuullut joidenkin sinnittelevän jopa vuosia kilppari-oireiden kanssa :O

      Mukavaa kevään odotusta! :)

      Poista
  20. Anonyymi10.27

    Hurjaa ja kurjaa kuulla, että olet voinut huonosti. Hieno juttu, että syy selvisi ja jotakin on tehtävissä.
    Tsemppiä! :)

    -Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Maria viestistäsi ja tsempeistä :)

      Poista
  21. Kilpparivaivat on tosi kurjia ja lääketasapainon pitäminen hankalaa. Itseseuranta on tärkeä osa hyvinvointia. Tsemppiä! T. Vajakki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näin tuntuu tosiaan olevan, mitä tässä on nyt ihmisten kanssa keskustellut asiasta. Täytyy todella seurailla ja kuulostella nyt tarkemmin oloja ja pitää huolta itsestä :)
      Tsemmpiä sinne myös ja oikein hyvää kevättä!

      Poista
  22. Mulla on tuo vajaatoiminta, todettiin lokakuun lopulla. Lääkeannostus on vielä hakusessa, nostamaan on jouduttu, kun väsymys tuli takaisin. Hankalaa kun ei meinaa jaksaa arkipäivän asioista ja toimista selviytyä. Mutta nyt onneksi asiat parempaan päin. Tsemppiä sinullekkin! :)

    VastaaPoista
  23. Moikka ja kiitos viestistäsi Mimates :)
    Voi tylsyys tosiaan tuota lääkeannosten hakemista, mutta toivotaan että jaksaminen lisääntyy ja saat annokset kohdilleen! Mä vähän pahoin pelkään että jossain vaiheessa tää liikatoiminta muuttuu vajaaksi, mutta turha sitä miettiä vielä.

    Iloa kevääseen!

    VastaaPoista
  24. No onpa varmasti tuntunut hurjalta, kun on tullut yllättäen outoja oireita! Onneksi syy selvisi ja toivottavasti lääkkeet pitävät olon hyvänä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli se kieltämättä hieman pelottavaa, mutta nyt tuntuisi olevan jo hyvin asiat :)

      Poista