perjantai 8. marraskuuta 2019

Talven tuulahduksia ja talohaaveita

Ihanaa perjantaita!

Olipas mukavaa istahtaa pitkästä aikaa tähän blogin ääreen. Mielelläni päivittäisin tätä vaikka joka toinen päivä jos ehtisin, mutta loka-marraskuun vaihde oli niin kiireistä, että jostain päästä piti joustaa. Toki nämä pimenevät illat tuovat myös oman haasteensa kuvaamiseen. Mutta täällä ollaan, ja terkkuja sille blogini lukijalle, joka tuli kaupassa kysymään, milloinkas meinaan taas kirjoittaa. Ihana kuulla, että siellä juttujani odotellaan :)

Marraskuu ei lukeudu suosikkikuukausiini, mutta täytyy myöntää, että tämä marraskuu on alkanut varsin kauniina pikkupakkasineen ja aurinkoisine päivineen. Yön aikana saatiin myös ensimmäinen kunnon lumikerros maan päälle ja se ensitalven huuma tuntuu sydämessä yhtä vahvana, kuin pikkulapsena aikoinaan.

Tietenkin myös joulun lähestyminen kutkuttelee sormenpäissä ja monenlaisia ihania askartelu/leivonta/koristeluideoita pursuaa pään täydeltä. Kunpa niitä ehtisi vain toteuttaa! Mutta ensin juhlitaan isejä tulevana viikonloppuna. 



Rakastan kodin sisustamista näin talviaikaan ja etenkin joulun alla. Lisäilen hiljalleen taljoja, vilttejä, tähtiä ja tunnelmavaloja. Keräilen luonnosta karuja oksia tai pieniä kuusentaimia. Fiilis on erilainen vuodenaikojen vaihtuessa, vaikka aika samanlaista täällä taitaa aina olla.

Yksi asia, joka pysyy mukana vuodesta toiseen, on se, että aina näin joulun alla iskee talokuume! Nimittäin vanhan talon kuume! Se tunne, kuinka ihanaa olisi laittaa joulua sellaiseen vanhaan tupaan. Lämmitellä pönttöuunin lämmössä. Keitellä riisipuuroa puuliedellä. Sipsutella villasukkineen narisevilla lautalattioilla ja ripustella tähtiä vetoisiin ruutuikkoihin joululaulujen soidessa. Oi että! Tekin näette tuon idyllin varmasti sielujen silmin :)



Tiedän toki myös, kuinka paljon se vanha talo vaatisi ja arkihan on lopulta samaa arkea, vaikka missä asuisi. Ja tuntuuhan se joulun aika täälläkin tönössä aina silti yhtä ihanalta! Ihmisethän sen kodin lopulta tekevät, sillä koti on siellä missä perhe ja sydänkin. Mutta kyllähän se sydän pamppailee aina vanhan talon kohdalla kiivaammin, siitä ei pääse mihinkään.

 Kerran mieheni yllättikin minut totaalisesti, ( hän ei tosiaankaan tunne samaa vetoa vanhoihin taloihin ) kun ehdotti, että entäpä jos ostetaankin joskus vanha torppa mökiksi. Voi miten iloiseksi hän minut tekikään, kun oli edes ajatellut tuollaista. Ja todentotta, tuohan olisikin loistava ajatus! Asua mukavasti kaupungissa, mutta päästä kuitenkin halutessaan aina karkuun maalle ja remontoida pientä mökkiä, jossa voisi toteuttaa niitä vanhan talon haaveita. Tämä voisi hyvinkin olla meille toimiva idea! Miten se ei ollutkaan koskaan juolahtanut mieleeni?

Ja onhan mulla takataskussa tosi paljon ideoita vielä tämänkin kodin laittamiseen, mutta niitä ei oikeastaan pääse toteuttamaan, ennenkuin lapset ovat muuttaneet pois kotoa ;D. Jos nyt ensialkuun edes pyörittelisi huonekaluja vähän toisenlailla, vaikka olen kyllä tainnut testata jo kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin järjestykset, palatakseni aina tähän samaan takaisin.



Mutta hei, nautitaan nyt kynttilöistä ja villasukista, asuttiinpa sitten uudessa tai vanhassa talossa. Ja hemmotellaan isukkeja sunnuntaina. 

Mukavaa viikonloppua!

Iida Emilia


7 kommenttia:

  1. Tosi kauniisti kirjoitit vanhan talon jouluidyllistä.Olen kuitenkin miehesi kanssa samoilla linjoilla,että mitäpä jos mökki vain olisikin vanha ja vetoinen.Lapsuudestani muistan,kuinka aamuisin herätessä tupa ja varsinkin kamari olivat talvisaikaan jäätävän kylmiä.Saihan ne lämpimiksi taas päivään mennessä kun aamusella lähti puun hakuun ja jaksoi kantaa kantimen jos toisenkin.Joskus istuin huopikkaat jalassa ja palttoo päällä tuvan penkillä ja odotin puuhellan vieressä,että alkaisi tarkenemaan.Mutta se olikin entisaikaa,nykyään vanhoissakin taloissa on sähköpatterit tai ilmalämmöt peruslämpöä antamassa.
    Hyvää syksyä ja joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuovi mukavasta viestistäsi :)

      Noinhan se tosiaan on, että tuo vanhan talon idylli kuulostaa ehkä ihanammalta ajatuksissani mitä se todellisuudessa olisikaan. Itsekin kyllä rakastan valtavasti vanhojen talojen ulkonäköä, mutta varmasti tykkäisin siinä kuitenkin olevan nykyajan mukavuudet. Mutta mökki voisi olla askeettisempi ja olisi mukavaa kadota sinne vanhanajan tunnelmiin kaupungin hälinän vastapainoksi.

      Oikein mukavaa talven alkua ja joulun odotusta sinnekin! :)

      Poista
  2. Voi teillä on niin kodikkaan ja lämpöisen näköinen koti.
    Mäkin tykkään vanhoista taloista, mutta tällä iällä en halua sellaista hankkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Tuija <3
      Juu kyllä niissä vanhoissa taloissa työtä piisaa, saa nähdä jääkö täälläkin unelmoinnit lopulta vain ihasteluksi :).

      Poista
  3. Meillä on 1928 rakennettu hirsitalo, jota on aika lailla mies remontoinut (eristykset, sähköt, putket, ikkunat, viemäriputket, pesutilat, pinnat jne), joten remppataitoja ainakin tarvitaan. Mutta sellainen piilopirtti, jossa voisi olla vaikka ulkosauna ja kompostivessa, ei tietysti niin paljon vaadi esm. vesieristyksiä, vaan siellä voisi olla kesäisin ja joululoman. Meillä on myös mökki (eli kaksi työmaata), mutta talvisin emme ole olleet siellä, kun lapset ovat olleet pieniä eikä siellä pidetä lämpöä talvella. Mutta joskus kun lapset ovat aikuisia, voisi mennä sinne jouluksi, vaikka lämmittämiseen yksi päivä menisi. On siellä sähköpatteritkin, mutta läpikylmää mökkiä pitäisi kyllä puillakin lämmittää. Ulkosauna siellä on, niin kuin lapsuuden kodissakin, niin olisihan se idyllistä! ❄️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih kun kuulostaa ihanalta hirsitalo ja mökkinne <3 Ja samalla kyllä melkoiselta työmaalta ;). Onneksi teillä on osaava isäntä!

      Meilläkin tuolla sukumökillä on sähköt nykyään, niin helpottaa lämmityspuuhia ja sinne voi talvellakin suht helposti mennä. Haaveiltu joskus jouluakin siellä viettävämme. Pihasaunan löylyissä kelpaisi joulusaunoa :)

      Meidän ( tai siis minun ) vanhan talon unelmien tiellä on kyllä suuresti se tosiasia, ettei olla kovin remonttitaitoisia, eikä toisaalta niin varakkaita, että vieraalle pystyisi remontista maksamaan, joten täytyisi löytää suht hyväkuntoinen mökki, jota voisi vain pintaremppailla. Onneksi meillä on tuo appivanhempien ihana möksä, jonne kuitenkin pääsee myös rentoutumaan...vaikkei se ihan sama asia ole, kuin jos olisi ihan oma :)

      Poista
  4. Kiitos paljon ja samoin sinulle! <3
    Täällä tosin talviset maisemat muuttuivat harmaaksi vesisateeksi :/

    VastaaPoista