tiistai 7. helmikuuta 2017

Uusi viikko ja uudet kujeet! Eroon tavaraähkystä!

Uusi viikko alkoi paukkupakkasilla ja ihanalla auringonpaisteella! Ehdeinpä vielä tallettaa eilen iltapäivän viimeiset auringonsäteetkin kameralla kotiin palatessa. Herkuteltiin myös hieman. Lämpimän kaakaon ja laskiaispullan kombinaatiota ei vain voita mikään.

Loma oli ja meni! Ensin ajattelin, että olipa se turha viikko...päättyikin kaikenlisäksi vatsapöpön kourissa kiemurtelemiseen. Mutta toisaalta, kun tarkemmin miettii, niin tulipahan levättyä ja toivuttua tammikuusta. Tapasin ystävääni ja sain kotonakin jotain sentään aikaan. Ei se nyt ihan hukkaan mennyt!

..........

Kirjastosta varasin muuten erään mielenkiintoisen opuksen ( jota joudunkin jonottamaan aika pitkään). Joko olette kuulleet KonMarista? Tuosta kodin raivaukseen ja tavaran karsimiseen keskittyvästä elämäämullistavasta teoksesta, josta onkin noussut melkoinen hitti ympäri maailmaa? Itse haluan ihan silkasta uteliaisuudesta kyseisen kirjan lukea, ja toki taustalla vaikuttaa sekin, että olen jo pitkään kärsinyt jonkinasteisesta tavaraähkystä! 

Minimalistia minusta ei varmasti saa tekemälläkään, enkä täysin osaisi luopua kaikesta maallisesta mammonasta. Kauniit tavarat tuovat kuitenkin kodikkuutta ja lämpöä, mutta mielestäni se olisi hyvä sääntö, että kullakin esineellä olisi oikeasti jokin käyttötarkoituksensa! Osaan luopua kohtuuhyvin vanhasta tavarasta, mutta kieltämättä jokin kunnon raivausoperaatio olisi meilläkin paikallaan! Olen usein nimittäin miettinyt, että eihän me oikeasti edes tarvittaisi kotiimme lisää tilaa, vaan meidän pitäisi vain yksinkertaisesti luopua kaikesta turhasta mikä sitä tilaa vie? Loppujen lopuksi nimittäin ihminen ei paljoa tavaraa tarvitse? Vähemmälläkin tulisi toimeen? Eihän ympärille tarvisi, kuin niitä asioita, jotka tekevät oikeasti iloiseksi? 

Näiden kysymysten äärellä jään mielenkiinnolla odottelemaan kyseistä bestselleriä, ja sen mukanaan tuomaa lupausta pysyvästi siististä kodista.

Jatkan täällä edelleen kaappien raivausta, jota olen remontista lähtien hiljalleen tehnytkin ( tai olen tehnyt sitä mielestäni koko aikuisikäni, eikä loppua vain näy)?! Tuoko se mukanaan ikuisen onnen ja selkeän kodin...se jäänee nähtäväksi ;)Auringonsäteitä päiväänne!

Iida Emilia

29 kommenttia:

 1. Itse en halua edes lukea KonMaria. Jotenkin ihan outoa, että siitä on tuollainen buumi tullut..:)
  Kaappien raivausta voisin tietysti harrastaa, mutta oman pääni mukaan..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, se on hyvä se :) Samoin minäkin ajattelin ensin, että en taida lukea kyseistä kirjaa, sillä osaan ihan itsekin kyllä siivota ja hankkiutua eroon turhaksi jääneestä tavarasta, mutta jokin mua alkoi siinä kiehtoa ;). Jännä, että siitä on tuollainen kultti suorastaan muodostunut :D

   Nuo kaapit ovat nimenomaan se minun murheenkryynini, jotka aina srtessaavat! Muutoin en aijo sisustustyyliäni muuttaa, tai hirveästi jo esillä olevaa sisustustavaraa vähentää. Mutta nuo komerot!!!

   Poista
 2. Ihanalta näyttää! Ja upeat tulppaanit kruunaavat viihtyisän olkkarin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kikke <3 Tulppaanit tuovat ihanan tuulahduksen keväästä :)

   Poista
 3. Ihanan valoisat kuvat ja mieletön tunnelma. Minä en kirjoista niin välitä ja taitaa tuokin jäädä lukematta, taitaisi iskeä ahdistus omasta tavaramäärästä kerta heitolla 😵

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Ansku <3
   Mä en ole lukenut aikoihin mitään ( jos sisustuslehtiä ei lasketa ;) ja nyt meinasin aloittaa tällä :D Saas nähdä, onko meillä tavaraa enää sen jälkeen ollenkaan...hah, vitsi vitsi ;)

   Poista
 4. Oih laskiaispullia! ❤ Pakko leipoa viimeistään viikonloppuna! Ihanat kuvat jälleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ne on kyllä niin herkkuja :P Pakko leipoa aina näin helmikuussa ( monta kertaa ;) tai ostaa valmiina.
   Ja kiitos :)

   Poista
 5. Anonyymi4.16

  Täällä sama tavaraähky. Kova vimma on luopua kaikesta turhasta, mutta aikaa totaalinen raivaaminen vaatisi. Taidan tehdä sitä siis pikku hiljaa aina inspiksen iskiessä :) Tuolla konmarilla on tosi hyviä vinkkejä mm. vaatteiden viikaukseen, jolloin ne menee paljon pienempään tilaan. -JenniK-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi JenniK ja kiva kuulla, että kirjasta on löytynyt hyviä vinkkejä :)
   Tuo on kyllä totta, että aikaa vievää puuhaa tuo karsiminen on ja se hieman jopa hirvittääkin! Taidan itsekin mennä vain inspis ja kaappi kerrallaan :)

   Keittiörempan myötä laitoin tooodella reilusti astioita pois ja jäljelle jäikin ihan vain ne käytössä olevat jutut, ja se on tuntunut todella helpottavalta.
   ( Tai no taisi sinne vieläkin muutama kipponen jäädä, joita muka vielä joskus kuvittelin tarvitsevani ;)

   Poista
 6. Niin kaunista siellä ja ihania laskiaispullia♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari <3 Laskiaispullat vie kyllä kielen mennessään :P

   Poista
 7. Niin kaunista siellä ja ihania laskiaispullia♥

  VastaaPoista
 8. Mäkin oon kuullut tosta kirjasta paljon. Meillä täällä on kirjastossa kans jono.
  Herkullisen näköisiä pullia. Ostin pakastepullia ja taidan niistä tehdä laskiaispullat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli melkoiset jonot tosiaan ;) Taidan ehtiä käydä kaapit läpi ennenkuin kirja saapuu!
   Nämäkin pullat olivat ihan pakastealtaasta poimittuja :)

   Poista
 9. KonMari on jo so last season - uus kirja samalta kirjoittajalta on nyt pop! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, no niin varmasti onkin. Mä olin vähän myöhäisherännäinen ;)
   Uuden kirjan varasin myös, mutta siinä vasta jonoja olikin!

   Poista
 10. Tosi kaunis sun koti ja ihanat tulppaanit! Itse olen myös jonotuslistalla kyseiseen KonMari-kirjaan. Ihan uteliaisuuttani haluan myös lukea kyseisen kirjan. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Hanna, kiva kuulla :)
   Minä olin jonotusnumerolla 9, että odotella tässä todella saa, mutta ehkä se on odottamisen arvoinen juttu :D
   Mukavaa kevään odotusta!

   Poista
 11. "Minimalistia minusta ei varmasti saa tekemälläkään, enkä täysin osaisi luopua kaikesta maallisesta mammonasta. Kauniit tavarat tuovat kuitenkin kodikkuutta ja lämpöä, mutta mielestäni se olisi hyvä sääntö, että kullakin esineellä olisi oikeasti jokin käyttötarkoituksensa! Osaan luopua kohtuuhyvin vanhasta tavarasta, mutta kieltämättä jokin kunnon raivausoperaatio olisi meilläkin paikallaan! Olen usein nimittäin miettinyt, että eihän me oikeasti edes tarvittaisi kotiimme lisää tilaa, vaan meidän pitäisi vain yksinkertaisesti luopua kaikesta turhasta mikä sitä tilaa vie? Loppujen lopuksi nimittäin ihminen ei paljoa tavaraa tarvitse? Vähemmälläkin tulisi toimeen? Eihän ympärille tarvisi, kuin niitä asioita, jotka tekevät oikeasti iloiseksi? "

  Allekirjoitan täysin! Itsekin olen kuullut paljon KonMarista, mutta en ole opukseen vielä tarttunut. Vinkkaahan sieltä hyviä pointteja tänne bloginkin puolelle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi :)
   Varmasti vinkkaan juu...jahka nyt saan kirjan joskus käsiini ;)

   Poista
 12. KonMarissahan ei ole kyse siitä mitä _hävitetään_ vaan mitä säästetään eli mikä tuottaa ILOA. Kyse ei ole minimalismista vaan siitä mitkä pirskahtelee kun otat esineen/vaatteen käsiin. Ei ole mitään väärää jos tavaraa on paljon jos ne tuottaa iloa. Ruma toppatakkikin tuottaa iloa -30 asteen pakkasella koiria lenkittäessä eli se ilo ei ole yhtä kuin esteettinen. Tavalliset tavaratkin tuottaa iloa. :)

  Metodihan etenee siten että aloitetaan vaatteista ja papereista koska niihin yleensä ei ole niin tunnesiteitä ja kun niitä on yleensä määrällisesti enitenkinnniin läpikäymällä ne ensin saa jo paljon tilaa. Tarkastaeltaessa kokonaisuutena tavararyhmiä näkee sen paljonko miten paljon tiettyä tyyppiä on ja havahtuu tarvitseeko todella niin paljon samanlaisia. Käymällä läpi kerrallaan huoneita/kaappeja ei koskaan hahmota kokonaistilannetta vaan siirtää tavaroista huoneesta/hyllystä toiseen

  Mukavaa KonMaritusta Kermakakusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti valaisevasta viestistäsi! Kiinnostun yhä vaan enemmän ja enemmän tästä metodista, sillä tuo kaikki kuulostaa erittäin järkevältä ja käytännölliseltä! Itse etenen juurikin huone- ja kaappi kerrallaan aina raivatessani! ( Uh, kuinkahan paljon noita papereitakin tästä talosta mahtaapi löytyä...tai kenkiä ;)!!!

   Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 13. Kun kaikki muut on käyty läpi siirrytään siihen vaikeimpaan osioon eli muisto- ja tunnetavaroihin. Nehän on jokaiselle yksilölliset mutta siis kirjeet, muistot, valokuvat, lapsuuden lelut... ne käydään läpi kun on ensin harjoiteltu kaikilla muulla tavararyhmillä. Mutta jos on kovin kiintynyt kirjoihin niin tottakai ne käsitellään myöhemmässä vaiheessa eikä toisena kuten neuvottu. Jokaisella meillä on heikko kohtamme :) Olen toteuttanut tätä metodia jo ennen sen keksimistä ja rakkauskirjeet on jo poltettu ;) Nyt on äidin ja isoäidin tekstiilit. Niistä sukulaiset haluavat hanakasti pitää kiinni muttei halua omiin koteihinsa, joten nyt päästän niistä irti. Mumman pitsipeitto jo sai uuden kodin ja äidin ryijy ensi viikolla. Äiti ja isovanhemmat menehtyi jo 15-25 vuotta sitten että aika päästää tekstiilit vapaaksi varastosta. Äidinäidin tapasin ollessani kolmikuinen ensimmäisen ja viimeisen kerran ollessani kolmikuinen eli hänenkin keittiöpyyhkeet ja muut tekstiilit saavat siirtyä käyttöön tai annan pois mutta kaapissa en enää säilytä.

  Takapakkeja ja katumisia voi tulla mutta se kuuluu asiaan. Älä hävitä työtodistuksia yms sillä KonMari käskee hävittämään kaikki paperit. Eli kaikkea ei kannata ihan kirjaimellisesti toteuttaa. Helpompi säilöä vähän enemmän paperia kuin soitella niiden perään. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nuo muisto- ja tunnetavarat ovatkin varmasti vaikeita! Eikä mielestäni kaikkea pidäkkään pois laittaa, jos ne ovat tärkeitä ja merkitsevät paljon. Mutta tuo on hienoa, että olet saanut perintöryijyt ja pitsipeitot jatkamaan tehtäväänsä uusiin koteihin :) Kyllä ne kauniit muistot säilyvät myös sydämessä <3

   Juu en ajatellut kirjaimellisesti noudattaa, mutta kiva jos jotakin vinkkiä tuohon tavarasäilytykseen saisi :)

   Poista
 14. Nyt on ihana juttu kun tämä viides ja viimeinen vauvamme alkaa jo olla vähän isompi (yli puoli vuotta! ) niin voi laittaa ihan kaikki vauvanvaatteet ja tavarat pois. Ne vie muuten yllättävän paljon tilaa kaapeista kaikki pukluliinat, sitterit ja muut härpäkkeet. Muutaman vaan säästän muistoksi.
  Tsemppiä tavaroiden karsimiseen! Hankalaa se on kun uuttakin kertyy koki ajan =) nimimerkillä Eilen taas pari ihanaa kirppistäkkilöytöä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu nuo vauvajutut ovat tilaavieviä...vaunuista ja rattaista puhumattakaan! Ja lasten myötähän sitä tavaraa on kotiin kyllä alkanut kovasti kertyä. ( Ja meilläkin kuitenkin vain kaksi lasta, joten hattua nostan teille suurperheiden äideille, että selviätte arjesta kaikkine pyykkäys- ja kokkausrumbineen :)

   Heh, niin ja sitten vielä nuo kirppikset ja kaikki ihanat löydöt ;)

   Poista
 15. Niin kaunista! ♥

  VastaaPoista