keskiviikko 30. tammikuuta 2019

16-vuotisjuhlia ja geishasuklaakakkua

Moikka talviseen keskiviikkoon!

Arkea tarvotaan eteenpäin korkeiden lumikinosten keskellä. Vapaapäivän aamu alkoikin kolan varressa ja kotihommat huutelevat takaraivossa, mutta päätin päivittää blogia ensin, kun sain noottia hitaasta päivitystahdista ;)

 Viikonloppu meni suitsaitsukkelaan esikoisemme 16v-synttäreitä järjestellen ja juhlien. Tuntuu niin hullulta, että parin vuoden päästä lapsemme on jo täysi-ikäinen! Jotenkin pidän häntä yhä edelleen äidin pikkuisena tyllerönä, vaikka hän onkin jo 177-centtinen, pitkäsäärinen ja fiksu naisen alku. Elämä edessä ja kaikki ovet avoinna!  Kuinka sitä saisikin pidettyä lapsensa turvallisesti siipiensä suojassa mahdollisimman pitkään niin, ettei maailman vaarat ja pettymykset satuttaisi? Jossakin vaiheessa se on vain päästettävä irti ja luotettava, että olemme antaneet kaikki ne oikeat neuvot ja elämänohjeet heidän omille elämänpoluilleen. ( Huutoitkuhymiö ) Mutta onneksi vielä toistaiseksi tuleva lukiolainen aikoo pysytellä kotona, joten voinen siirtää luopumisen tuskat tulevaisuuteen.



Juhlat menivät oikein kivasti, vaikka etukäteen jo tarjoiluja ja tilan riittävyyttä stressasinkin.
Onneksi anoppini tarjoutui tekemään suolaista piirakkaa ja äitini leipomaan korvapuusteja.

Itse tein muut tarjoilut helpon kautta, mutta kakkuun panostin ja siitä tulikin tosi hyvä :)



Suklaisen geishakakun lisäksi tein myös lasten suuhun sopivan, helpon puffet-kakun, jossa kaupan valmiita puffet jäätelöitä kasataan päällekkäin ja väleihin lapataan kermavaahtoa ja koristellaan mieleisillä hedelmillä, marjoilla tai karkeilla. Hyvää, nopeaa ja herkullista!

Suolaisia tarjoiluja ei tullut kiireessä kuvailtua, mutta anopin kinkkupiirakan sekä kaupan coctailpiirakoiden ja juustotikkujen lisäksi tein näitä helppoja pestomozzarella-patonkisiivuja, jotka vievät kielen mennessään. Ovat esikoisemme ehdottomia lemppareita. Mozzarellan tilalle voi laittaa myös juustoraastetta.

Ja sitten tuo juhlapöydän kruunu, eli suklainen täytekakku! Tämän ohjeen löysin joskus Pinterestistä ja alkuperäinen ohje on täältä. Suklainen pohja oli ihanan mehevä ja kostea, ja pehmeän täyteläinen geishavaahto sopi pohjaan täydellisestä, olematta kuitenkaan ällömakea.










Mehevä suklainen geishakakku:

22-24 cm vuokaan ( itselläni oli 24 cm )

Pohja:

125 g voita
50 g tummaa suklaata sulatettuna
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl ranskankermaa
3 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

-Sulata voi ja suklaa varovasti kattilassa tai mikrossa välillä sekoitellen.
-Sekoita suklaavoisulan joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen.
- Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää ne nesteseoksen joukkoon. 
-Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta varo vaivaamasta liikaa, jottei taikina sitkisty.
- Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 170 C n.55 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää kokeiltaessa taikinaa. ( Itselläni kakku kypsyi n.45-50 minuutin kohdalla ). 

Pohja saa jäädä mieluummin hieman "raa`aksi" kuin ylikypsäksi.

( Laita tarvittaessa vuoan päälle folio paistamisen loppupuolella, ettei pinta pala ).

Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista! Pohja on melko helposti murenevaa, joten itse leikkasin pohjan kahteen osaan kolmen sijasta. Mikäli pohja murenee nostellessa, niin ei hätää, kasaa se palasina takaisin vuokaan täytteiden teon yhteydessä. Pohja ei myöskään vaadi erillistä kostutusta, sillä se on valmiiksi hyvin kostea.


Geisha-täyte

3 kpl liivatelehtiä
6 kpl ( n. 37 g ) geisha-patukoita
250 g mascarponea
2,5-3 dl vispikermaa

-Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Notkista mascarpone.
-Sulata suklaa varovasti mikrossa välillä sekoittaen.
-Vatkaa kerma vaahdoksi. ( Hieman pursotusvaahtoa löysemmäksi )
-Yhdistä mascarpone sekä suklaa sekaisin ja lisää ne kermavaahdon joukkoon hyvin sekoittaen.
-Kuumenna tilkka ( n. 5rkl ) vettä ja sekoita liivatelehdet kuuman veden joukkoon. Lisää seos ohuena norona täytteeseen kunnolla sekoittaen.
-Kasaa kakku irtopohjavuokaan siten, että alimmaiseksi tulee kakkupohjakerros ja päälle geishatäytekerros.
 - Anna hyytyä jääkaapissa n.4 h ja lisää hyytyneen täytekerroksen päälle toinen kakkupohjakerros.( Toinen kakkupohja voi odotella huoneenlämmössä kelmuun kääriytyneenä )
-Anna kakun hyytyä jääkaapissa rauhassa yön yli.

Vähensin kerman määrää alkuperäisestä 5dl:n määrästä, koska täytin kakusta vain yhden välikön kahden sijaan. ( Itse laitoin kermaa 4 dl, mutta valmista täytettä oli niin runsaasti, että siitä jäi vielä n. 2 dl yli ). Lisäsin itse ohjeeseen myös liivatteet, jotta täyte pysyisi varmuudella kasassa. Suklaahan hyydyttää toki täytettä itsekin, mutta täyte saattaa jäädä löysähköksi ilman liivatetta.


Maitosuklaakreemi

100 g huoneen lämpöistä voita
250 g mascarponea
150 g maitosuklaata
2 rkl tomusokeria

-Sulata suklaa varovasti mikrossa
-Vatkaa voi ja mascarpone keskenään tasaiseksi.
-Lisää suklaa sekä tomusokeri ja vatkaa hyvin sekaisin.
- Kuorruta kakku ja nosta hetkeksi jääkaappiin ennen koristelua

-Koristele lopuksi marjoilla ja suklaalla :)


Kreemiä tein ensimmäistä kertaa elämässäni ja ihme kyllä onnistuin! Kreemillä sain suhteellisen siistin päällisen kakkuun ilman ammattivälineitäkin.

Suosittelen lämpimästi testaamaan kakkua, vaikkei ihan helpoimmasta päästä olekaan ainakaan tällaiselle "harrastekotileipurille". Oli kyllä todella herkullista ja ajattelin seuraaviin juhliin testata tuota ihanaa pohjaa jonkun muunlaisen täytteen kanssa.


Eipä sitten muuta kuin:

Lumista loppuviikkoa!

Iida Emilia



4 kommenttia:

  1. Vau mikä kakku, on varmasti suussa sulavaa. Kiva pitää synttäreitä, mä tykkään käydä niissä...lastenlasten synttäreillä :) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos Tuija. Hyvää oli kakku kyllä :)
      On se aina mukavaa tuo juhliminen,vasinkin vieraana olo ;)

      Poista
  2. Niin ihania taas nämä sun kuvat! Ja kaunis teidän neitikin. Aika menee kyllä ihan turhan nopeasti, lapsista sen huomaa.
    Ja tuo kakku, ai että niin hienosti oot sen koristellut!! Kuulostaakin just sellaiselta kokeilun arvoiselta herkulta:)

    ihanaa tulevaa viikonloppua<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon <3 Lapsista sen ajankulun todellakin huomaa! Itse kun ei muutu vuosien saatossa ollenkaan ;D

      Kakku onnistui kerrankin. Olin itsekin tyytyväinen. Teilläkin taisi olla synttärihuumaa tähän viikonloppuun! Pitäkäähän lystiä:)

      Poista