tiistai 10. joulukuuta 2019

Jouluisia makeisia


Heippa!

Näin joulun alla jokin sisäinen näpertelijä-innokkuus valtaa mieleni ja voisin päivät pääksytysten askarrella, leipoa ja nipertää jos jonkinlaista. Olisi kranssien tekoa, kukka-asetelmia, paperitähtiä, lumihiutaleita, kuusen koristeita....joulun herkuista puhumattakaan! 


Täksikin jouluksi toiveissa olisi kokeilla useammanlaisia leivonnaisia leivistä kuivakakkuihin, mutta meillä ruukaa nuo makeat paakkelssit jäädä vain meikäläisen tuhottavaksi, joten parempi pysytellä jouluisissa makeisissa, jotka maistuvat muillekin perheenjäsenille.

Makeisia on myös mukava antaa lahjaksi, mutta tässä tapauksessa suosittelen tekemään ISOJA määriä, koska meillä ainakin nuo herkut meinaavat kadota alta aikayksikön ;)

Löysin ihan superhelpon ja ihanan toffeeohjeen Annin ruususuu ja huvikumpi-blogista.
Laitan ohjeen nyt muistiin itselleni tänne blogiin sekä teille lukijoille myös, jos ette sattuneet tällaista reseptiä vielä pongaamaan.




Annin ohjeessa parasta on se, että tuo toffee valmistuu MIKROSSA ihan älyttömän nopeasti! Eli mikäli makeisten teko jää viimetinkaan, niin tämän ehtii tehdä vielä vaikkapa aatonaatto-iltanakin. 

Keittiöstä leijaileekin näin joulun aikaan mielettömän ihania mausteisia tuoksuja, jotka sekoittuvat kuusen ja hyasinttien vienoon parfyymiin. Voi kunpa tämä ihana aika ei menisi näin nopeasti! Tässähän täytyy varmasti pitkän talven varalle kehitellä lisää käsillätekemistä, jotta pysyisi virkempänä kevättä ja puutarhakautta odotellessa ;). Kuinka tuo näpertelyintokin katoaa usein joulun mukana?



Mutta sitten siihen ohjeeseen, joka on määrältään aika pieni, mutta tätähän voi halutessaan tuplata 
( kunhan astiassa korkeat reunat, koska tämä kiehuu helposti yli laitojen ). Mikrotoffeeseen tarvitset siis ainoastaan:

- 8 rkl sokeria
- 1/2 tl vaniljasokeria
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 4 rkl siirappia
-4 rkl voita ( n. 70g )

Sekoita sokerit, vehnäjauho ja siirappi keskenään. Sulata voi mikrossa ja lisää se sokerijauhoseokseen. 

Sulata toffeeseosta mikronkestävässä kulhossa n. 3-4 minuuttia ( ei täydellä teholla, kuten itse tein ekalla kerralla ;). Sekoittele massaa useampaan kertaan sulattelun välillä. Massasta saa tulla hieman jähmeää, mutta kuitenkin helposti valutettavaa.

Kaada seos silikoonimuotteihin tai leivinpaperille ja anna jäähtyä.
Jäähdytä lisäksi jääkaapissa muutama tunti...jos maltat :)


Ensin kun sekoittelin aineita keskenään, niin ajattelin, että kuka hullu laittaa pelkkää voita ja sokeria suuhunsa, mutta annas olla, kun tuo toffee muuttuu karkin muotoon, niin johan menee kepeästi poskeen jos toiseenkin :D

Ensimmäisellä kerralla pidin massaa liian kovalla teholla mikrossa, enkä sekoittanut kuin pariin otteeseen, joten massa ehti mennä liian kovaksi. Ekat karkit olivatkin siis kivikovia, eivätkä kelvanneet kuin näihin kuviini rekvisiitaksi. Siksi eivät kuvassakaan näytä ihan täydellisiltä.

Mutta toisella kerralla onnistuin! ( Ja onnistuin myös kaatamaan massaa samalla mikroon, mutta tulipahan mikrokin pestyä ). Eli en osaa vielä varmaksi sanoa, kuinka monta palaa tuosta yhdestä satsista tulee, mutta ainakin 16 kpl Ikean silikoniseen jääpalamuottiin niitä mahtunee :). Ja varmasti enemmänkin, kun ei laita muotteja ihan täyteen.


Jokatapauksessa nuo onnistuneet toffeet eivät kauaa päivänvaloa ehtineet nähdä, kun tytöt pääsivät koemaistamaan, joten tänään ajattelin tehdä toffeeta tupla-annoksen lisää.

Sen lisäksi minulla riittää vielä myös korttiaskartelua, sillä muutama kortti jäi kuin jäikin viimehetkiin ennen edullisempaa postitusta. Eihän tästä viimetingan perinteestä hevin luovuta ;)

Herkullista viikon jatkoa!

Iida Emilia

2 kommenttia:

  1. Onpa aivan ihastuttava fiilis näissä kuvissa!:) Ruokalahjat on ihania, me on tehty myö granolaa, siemennäkkäriä ja joululeipää... Karkitkin olisivat ihania!<3
    Kiitos inspiraatiosta j aihanaa joulunodotusta,
    Ida Kotona kaupungissa -blogista
    http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sydämellinen kiitos kauniista viestistäsi Ida ihana <3
      Ja kuulostaapa tosi herkullisilta myös nuo teidän terveellisemmät ruokalahjanne, nam! Tuota granolaa pitäisi ehdottomasti kokeilla :)

      Oikein tunnelmallista joulun aikaa myös sinne! :)

      Poista