keskiviikko 28. lokakuuta 2020

Huvimajan ruutulattia

Kaupallinen yhteistyö/ Eskaro

............

Heippa kaverit! 

Syksy on valunut jo pitkälle ja pimeys saapuu päivä päivältä aiemmin. Ilmat ovat olleet kuitenkin yllättävän lämpimiä vuodenaikaan nähden ja niiden ansiosta pihalla on voinut puuhastella yhä edelleen keskeneräisten juttujen parissa. Kesälomalla aloiteltu huvimajaprojekti saatiinkin näppärästi syyslomalla päätökseen, mutta huvimajan sisustelut jäävät odottamaan kevääseen :)

Muistatteko vielä tämän prokkiksen? Tämähän on itseasiassa alunalkaen veljeni tekemä "puumaja", joka sitten kasvoi suoranaiseksi huvilaksi. Tämän oli tarkoitus toimia lähinnä lasten leikkimökkinä / majana veljeni perheen isolla pihalla, mutta luulenpa, että tästä tulee myös aikuisille ihana kesäpäivien kahvittelupaikka.

Koska veljeni into lopahti majan viimeistelyvaiheessa, päättivät serkukset yhdessä tuumin, että huvimaja maalattaisiin valmiiksi kesän aikana, joten siinäpä riitti meille yhteistä lomapuuhaa, kun pistettiin maalisudit porukalla heilumaan. Ja koska veljeni on ollut itselleni apuna monissa remonttijutuissa, niin oli mukavaa autella nyt häntä vastavuoroisesti. 


Kesän aikana saatiinkin sisätilan maalailut hyvälle mallille, mutta koulujen ja harrastusten alettua hommat tyssäsivät ja jäivät lattiaa vaille valmiiksi. Pitkään pähkäiltiin miten lattia maalattaisiin, sillä maalia se kaipasi ( oltiin onnistuttu sotkemaan seinämaalia lattioille ) ja huvimajatunnelmaa haettiin. Niinpä tein instagramin puolelle pienen kyselyn ja sielläpä joku ihana vinkkasi salmiakkiruudutetusta lattiasta, joka sopisi juuri täydellisesti kyseiseen tilaan :). 


Siitähän se idea sitten lähti ja koska syksyn lämpimät kelit jatkuivat edelleen, päätettiin maalailla lattiatkin vielä valmiiksi tämän vuoden puolella. Maalivalinta oli helppo, sillä jo useamman vuoden ajan luottomaaleinani ovat toimineet eri projekteissa kotimaiset Eskaron maalit.

Lattiamaaliksi valikoitui kiiltävä, liuotinohenteinen Floor Lattiamaali,  joka muodostaa kulutusta kestävän pinnan. Yleensä en kauheasti pidä liuotinohenteisista maaleista niiden vahvan tuoksun takia, mutta tällaiseen kylmään, ulkona olevaan tilaan se on kaikkein paras ja kestävin ratkaisu. 

Tilassa tuli ottaa huomioon myös se, että maan ja lankkujen väliin jää ilmatilaa, jottei maan kosteus aiheuta maalipintaan vaurioita. Ja tässähän kohteessa ilmatilaa jääkin reilusti :)


Ensimmäiseksi puhdistetut ja kuivat lattialankut maalattiin n. 20 % mineraalitärpätillä ohennetulla maalilla. Annettiin maalin kuivua rauhassa pari vuorokautta välissä ja vedettiin päälle ohentamattomalla maalilla pintakerros. Kaksi kerrosta riitti kohteeseen hyvin. Valkoinen lattia valaisi ihanasti pienen majan ja toi heti ripauksen huvilatunnelmaa :)

Itse maalaus oli helppoa ja nopeaa, eikä ulkotilassa hajuhaitatkaan häirinneet. Ainoastaan tuo maalikerrosten kuivuminen otti aikansa ja sehän on hätähousuille "tuskaista", mutta onneksi kyseessä kuitenkin tila, jonka käyttöönotossa ei mitään kiirettä sinänsä ollut. Ja veljen kanssa tehtiin tätä aina silloin kun sattui vapaapäivät osumaan yksiin.


Seuraava vaihe oli ruudukoiden piirtäminen.
Tämä olikin yllättävän aikaavievä, vaikka kyseessä vain 9 neliön tila. Ensin veljeni laski kirvesmiehen kolmion avulla suorat viivat nurkasta ( koska lattiat ja seinät vinot ), ettei pääse mitään heittoja tulemaan. Älkää kysykö...putosin itsekin kärryiltä :D Ja noiden suorien viivojen mukaan lähdettiin mittaamaan nurkasta 40 cm:n välein pisteet, joista vedettiin viivat yhteen viivaimen avulla. Ruudukoista tuli siis 40x40 cm:n kokoiset.


Teippaus.
Tämä vasta työlästä olikin ;) eikä työtä mitenkään helpota se, että on tällainen hieman jo kankea ylipainoinen keski-ikäinen ihminen, jonka on todella epämiellyttävää työskennellä kovalla lattialla selkä vääränä :D. Ai että meillä oli veljen kanssa hauskaa tätä tehdessä. Naurettiin kyllä niin kippurassa välillä. Onneksi kaksin homma edistyi joutuisasti.

Teipiksi kannattaa muuten valita maalarinteippi, joka soveltuu herkille pinnoille, jottei vain teippi vie maalipintaa mennessään. Meillä oli ehtinyt lattia kuivua tuossa välissä jo parisen viikkoa, joten uskaltauduttiin käyttämään perusteippiä.

Teippauksessa sai olla tosi tarkkana, että teippaa juuri sen oikean ruudun, sillä sekaisinhan siinä meinasi jossain vaiheessa pää mennä ;)


Ruudukon maalaus.
Sitten päästiin kivaan vaiheeseen eli itse maalaamiseen! Valkoisen rinnalle valikoitui sävyksi EO16 Muddy Paws, joka on vähän mudanharmaa, eli lämpimän, rusehtavanharmaa sävy. Todella näyttävä ja sopii yhteen myös seinien Moonwake-sävyn kanssa.

Teippien kohdalta töpöteltiin maalia varovaisemmin, jottei maalia karkaa teipin alle. Maali levittyi todella kivasti ja tasaantui kuin itsestään. Yksi kerros peitti todella hyvin eli 1 litran purkki olisi riittänyt ruutuihin mainiosti, mutta ajattelimme käyttää loppumaalia hyödyksi vielä yläkerran tiloissa.

Kun ruudut olivat kuivuneet parissa tunnissa pintakuiviksi, sai teipit otettua hyvin irti niin, että astui vain valkoisille ruuduille. 


Tadaa! Lopputulos on kyllä huikea. Kaiken vaivan väärti :)
Tästä on kiva keväällä jatkaa sisustelemalla. Saavat serkukset nyt tästä mainion majapaikan, jossa voi hyvin yöpyäkin. Mutta antaa huvimajan nyt ensin nukkua talven yli Ruususen unta.


 Projekti oli tosi hauska ja parasta oli se, kun yhdessä porukalla tehtiin. Mielestäni myös hyvin terapeuttista tällainen puuhastelu näin korona-aikaan. Ihanaa päästä tekemään käsillään ja nähdä tietenkin se lopputulos! Veljeni kanssa saatiin myös juteltua samalla kaikesta mieltä painavasta, mutta myös naurettua vedet silmissä. Eli terapiaa kaikin puolin.

Nyt kun vaan malttaisi odotella kevääseen, että päästään sisusteluvaiheeseen.
Siitä lisää myöhemmin!

Kuulaita syyspäiviä...tai oikeastaan talviajassahan tässä jo ollaan.
Joulukin alkaa lähestyä :D

Reipasta viikon jatkoa!

Iida Emilia

2 kommenttia:

  1. Anonyymi2.01

    Ihana huvimaja! Kannatti nähdä vaivaa lattian maalauksen kanssa, siitä tuli upea :) Ethän lopeta tätä blogin kirjoittamista, on niin ihana käydä lukemassa tätä! Rauhallista joulun odotusta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Tämä huvimaja on kyllä persoonallinen ja söpö :).
      Lattia vielä täydensi kokonaisuuden ja oli kyllä todella kaiken vaivan väärti.
      Oi ihana kuulla, että tykkäät käydä täällä lukemassa <3 Kiitos paljon kannustuksesta! Yritän ehtiä tännekin kirjoitella. Mukavaa joulunalusaikaa sinnekin! :)

      Poista